Themablokken 2021-2022
Kindercardiologie
In oktober en november 2021 zal het eerste blok van SGOK plaatsvinden, met als thema kindercardiologie. Het blok begint met een interactieve introductie over aangeboren hartafwijkingen met het persoonlijke verhaal van een patiënte. De allereerste workshop vindt in de week na de interactieve introductie plaats en is in samenwerking met EHAK georganiseerd, een stichting gespecialiseerd in het verzorgen van lessen over EHBO aan baby’s en kinderen. Tijdens deze activiteit wordt er in kleine groepen gewerkt om zoveel mogelijk in te gaan op de praktische vaardigheden van de kinderreanimatie. Aangezien je bij regulier eerste hulponderwijs niet leert reanimeren op baby’s en kinderen, is deze activiteit erg uniek. In november zal er een lezing gegeven worden over chirurgische interventies bij aangeboren hartafwijkingen door 1 van de 14 kinderhartchirurgen die Nederland kent. Om het blok kindercardiologie af te sluiten is er een activiteit gefocust op de anatomie van hartafwijkingen in het AMC. Al met al een heel gevarieerd eerste blok, graag tot bij de interactieve introductie!
Perinatologie
In het blok perinatologie duiken we in de wondere wereld van de ontwikkeling van nieuw leven. In ongeveer 9 maanden groeit een embryo uit tot een klein mensje. Een bijzonder proces, waar ook verschillende complicaties bij kunnen komen kijken. In dit blok kijken we hoe de verloskundige zorg op een unieke manier is geregeld in Nederland, wat voor acute situaties er kunnen ontstaan tijdens een bevalling en hoe een keizersnede wordt gedaan. Ook krijg je in dit blok de unieke kans om de echo, een van de vormen van prenatale screening, in de praktijk te zien én er zelf mee te oefenen. Dit mooie programma hebben we in samenwerking met verschillende specialisten en experts, zoals gynaecologen en verloskundigen, kunnen samenstellen.
Acute zorgverlening bij kinderen
Een belangrijk deel van de medische zorg voor kinderen bestaat uit acute zorgverlening. Vanaf de eerste dagen en weken na de geboorte zijn kinderen al enorm kwetsbaar en kan er door de kleinste oorzaken al een acute situatie ontstaan. Op latere leeftijd kan een onveilige thuissituatie of eetstoornis leiden tot een acute presentatie op de SEH. De interactieve introductie organiseren we samen met Kleine Hans en zal over (de acute gevolgen van) eetstoornissen gaan. Ook komt het onderwerp kindermishandeling aan bod. Aangezien er jaarlijks helaas nog bijna 120.000 gevallen van kindermishandeling zijn, is het van belang hier alert op te zijn als arts. Ook zullen jullie meer te weten komen over de acute situaties van een kind in het kwetsbaarste deel van het leven: de neonaat, een duolezing die we in samenwerking met SEHSO zullen neerzetten. Hopelijk gaat jullie hart al sneller kloppen van deze acute activiteiten, wij hebben er in ieder geval weer veel zin in. Tot dan!
Fertiliteit en anticonceptie